diumenge, 11 de novembre del 2012

Llibres, cigarretes i alcohol



En aquest bloc ja ha quedat clara en més d’una ocasió la nostra afició per les sèries britàniques en general i d’humor en particular. Avui m’agradaria parlar de Black Books, una producció que potser no agradarà a tothom per les seves peculiaritats i situacions absurdes i delirants, però que si som capaços d’entrar-hi ens oferirà estones divertidíssimes.

Black Books és una botiga de llibres de segona mà, un establiment tan desordenat, brut i deixat com el seu propietari, en Bernard Black, un irlandès insociable, alcohòlic, fumador i amb molt mal caràcter, barallat amb el món i que sembla la persona menys indicada per portar un negoci: maltracta als clients verbalment i físicament, no fa cap mena d’esforç per vendre, tanca quan li sembla encara que no sigui l’hora, etc. Només hi ha una persona amb la que té una certa relació: la Fran, una dona de mitjana edat amb una vida sentimental lamentable i que regenta l’estranya botiga de regals del costat de la llibreria, amb la qual són amics des de fa temps i amb la que comparteix cigarretes i copes de vi. El tercet protagonista el completa en Manny, un comptable estressat que entra a la llibreria buscant un llibre per calmar-se i al qual en Bernard ofereix feina i allotjament a canvi que li porti els comptes de la botiga. Les diferents personalitats de tots tres propiciaran bona part de les situacions còmiques de la sèrie, com ara els successius intents d’en Manny per millorar la llibreria, sovint amb resultats desastrosos.


Creada pels irlandesos Graham Linehan (responsable també de l’excel·lent The IT Crowd) i Dylan Moran (que a més interpreta en Bernard Black), Black Books és fidel als principis televisius britànics de “poques temporades i breus”, ja que consta només de divuit episodis (dividits en tres temporades de sis), i un cop vistos ens quedem amb la sensació que podia haver durat més perquè la creativitat estava intacta. La sèrie s’allunya una mica del típic humor britànic elegant, irònic i subtil, i ens presenta tot un seguit de situacions esbojarrades, estranyes i surrealistes, que ens oferiran (si ens agrada aquest estil) molt bones estones davant de la pantalla.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada