divendres, 11 de maig del 2012

La màgia de “Game of Thrones”


Ben poca gent pot discutir que Game of Thrones és, ara mateix, la sèrie més espectacular que hi ha en antena a qualsevol cadena televisiva. Els paisatges, el vestuari, els diners que hi ha abocat HBO i el nivell de producció formen una sèrie senzillament enlluernadora. Però, què hi ha darrera de tota aquesta majestuositat visual? Si esgarrapem una mica, bona part d’aquest encant queda reduït.

A aquestes alçades no descobrim res si diem que a la televisió, com al cinema, els efectes especials estan a l’ordre del dia. Ens enganyen contínuament, i ho sabem, però potser a vegades no som conscients de fins a quin punt perquè aquests efectes no sempre són evidents. Per exemple, a la primera temporada empresonen al nan Tyrion Lannister (el meu personatge favorit, per cert) en una cel·la oberta al costat d’un cingle. Això és el que veia el personatge:


Però això és el que veia l’actor Peter Dinklage:


Aquesta tècnica s’utilitza de manera molt habitual no només en el món de la televisió i del cinema sinó també en el de la fotografia, i es coneix amb el nom de croma. Es tracta d’utilitzar un fons de color uniforme (normalment blau o verd) que després se substitueix per la imatge desitjada. La tècnica té algunes limitacions, com per exemple que la roba i els objectes que es posen sobre aquest fons no poden tenir el mateix color del croma perquè també s’hi projectaria la imatge que s’incorpora posteriorment.

Malgrat això, el croma és un recurs molt utilitzat en escenes on apareixen escenaris creats per ordinador o que resulten molt difícils de rodar, i a més serveix per reduir despeses perquè no és necessari que tot l’equip de producció viatgi a un lloc concret, sinó que es pot gravar l’escena al mateix estudi i després “traslladar” als personatges a qualsevol lloc del món, o fins i tot a llocs que no existeixen.


Diuen que els millors efectes especials són els que no es noten que ho són. Quan veiem La guerra de les galàxies no cal ser un expert per captar que allò és un engany visual. Però, i la imatge que hem vist abans? Qui podria assegurar que aquell cingle no existeix en la realitat, o que si existeix no s’hi ha rodat l’escena? El proper episodi de Game of Thrones potser ens el mirarem d’una altra manera. De moment, aquí us deixo amb un sensacional vídeo on es mostren molts d’aquests trucs visuals sense els quals aquesta sèrie no seria l’espectacle visual que és.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada