dimarts, 12 de juny del 2012

La casa dels horrors

No, no m’estic referint a l’última paranoia de Ryan Murphy, sinó a un fet tristament més real. Amb aquest nom era coneguda la casa situada al número 25 de Cromwell Street, a Gloucester (Anglaterra). Aquí hi vivia en Fred West, un assassí en sèrie britànic que entre 1967 i 1987, amb l’ajuda de la seva dona Rosemary, va violar, torturar i assassinar com a mínim a 12 dones joves, algunes de les quals eren les seves pròpies filles. El setembre de l’any passat, la cadena ITV va decidir portar a la petita pantalla la seva esgarrifosa història, en una mini sèrie de dos episodis titulada Appropriate Adult*.

La història d’en Fred West fa posar els pèls de punta. De petit ja contemplava com el seu pare mantenia relacions incestuoses amb les seves germanes, i pel que sembla (no s’ha demostrat) la seva pròpia mare el va iniciar en el sexe quan només tenia 12 anys. La seva futura dona, la Rosemary Letts, també provenia d’una llar on l’incest era habitual entre pares i fills, i també entre germans. Amb aquests antecedents, tampoc ha d’estranyar massa que els fills d’en Fred i la Rosemary també patissin abusos sexuals i violacions per part de tots dos. No contents amb això, el matrimoni també utilitzava per a les seves pràctiques sadomasoquistes (on participaven a vegades els amics d’en Fred) a noies que contractaven com a cangurs o que segrestaven en parades d’autobús properes. La majoria van acabar esquarterades i enterrades al soterrani, al garatge o al jardí, després de patir tot tipus de vexacions i tortures durant dies.

El soterrani de la casa dels West, on van cometre la majoria de tortures

El cas va sortir a la llum després que una noia que havia estat violada en una de les festes del matrimoni li va dir al seu xicot el que havia passat i el noi va anar a explicar-ho a la policia, que va començar una investigació i va descobrir una història de violacions, esclavatge sexual, tortures, esquarteraments, pornografia, orgies, pederàstia, incests i filicidis que va tenir als voraços reporters britànics ocupats durant molt de temps.

Fotografies de Fred i Rosemary West en el moment de la seva detenció

La gran majoria d’aquests desagradables fets no se’ns expliquen a la sèrie, que ens ofereix una versió bastant light de la brutal història real. No obstant això, no deixa de ser bastant pertorbadora malgrat no mostrar ni un acte violent en pantalla, ja que comença a partir del moment de la detenció d’en Fred. Així doncs, només coneixerem els seus espantosos actes (o una part d’ells) per les seves explicacions a la policia. En Fred confessa els assassinats amb una facilitat i una fredor que esgarrifen, tot i que en molts moments també mostra una certa humanitat (que no sabem si tenia l’assassí real).

Dominic West i Monica Dolan interpreten al matrimoni West

Menció a part es mereixen els tres actors protagonistes, tots ells premiats en l’última edició dels premis BAFTA: Monica Dolan (que interpreta a la desequilibrada i violenta Rosemary West), Emily Watson (en el paper de Janet Leach, la treballadora social que va acompanyar en Fred West durant la seva detenció i interrogatoris) i especialment Dominic West (un dels principals protagonistes de The Wire i que aquí dóna vida a l’assassí). L’intèrpret i el personatge comparteixen no només cognom sinó també aparença física, i la precisió amb què l’actor britànic ha aconseguit retratar un home amb una personalitat tan extremadament complexa i contradictòria ha fet que fins i tot una de les filles del criminal hagi afirmat que Dominic West havia “capturat tota la maldat, el caràcter, els gestos i fins i tot la manera de caminar” del seu pare. La Janet Leach, per la seva banda, va afirmar que la interpretació era tan convincent que li havia resultat difícil parlar amb ell a l’estudi perquè era com retrocedir disset anys enrere.

Emily Watson i Dominic West, amb els premis BAFTA com a millors actors

La sèrie ha estat rebuda amb divisió d’opinions, no tant per la seva qualitat (indiscutible) sinó més aviat per la conveniència o no de remoure uns fets que tothom voldria oblidar. El fill de la Janet Leach, per exemple, va repudiar la sèrie, mentre que una de les filles d’en Fred West també es va mostrar disgustada i va manifestar que seria tremendament traumàtic que aquells records tornessin a sortir a la llum. En qualsevol cas, televisivament parlant, es tracta d’un exemple més de la bona feina dels anglesos quan es posen darrere de les càmeres: excel·lent ambientació, interpretacions impecables i una història tan interessant com esgarrifosa, malgrat haver estat retallada per fer-la més digerible.



* Nota: el títol fa referència a una figura legal utilitzada al sistema jurídic del Regne Unit i que es refereix a la persona (normalment un parent, un tutor o un treballador social) que és present en els interrogatoris policials de menors d’edat o d’adults amb malalties mentals, dificultats d’aprenentatge o problemes d’analfabetisme. La seva tasca és explicar-los el significat dels termes legals, donar-los consells, oferir-los suport, garantir el compliment dels seus drets, etc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada