diumenge, 3 d’agost del 2014

Una joia de l’humor absurd

Si ja comenceu a tenir una edat com jo, i si us agrada l’humor absurd, ben segur que recordareu pel·lícules com Aterriza como puedas, Top Secret o la trilogia Agárralo como puedas. Totes elles van ser possibles gràcies a la col·laboració entre Jim Abrahams i els germans David i Jerry Zucker, que en aquests films van exercir indistintament de directors, guionistes i productors.

El que jo no sabia fins fa molt poc temps és que, després del seu primer gran èxit cinematogràfic (l’any 1980 amb Aterriza como puedas) també havien provat sort en la televisió un parell d’anys després amb una mini sèrie anomenada Police Squad!, una paròdia de les pel·lícules i sèries policíaques que utilitzava el seu peculiar estil d’humor basat en gags visuals, jocs de paraules i absurditat en grau màxim.

El gran encert d’Abrahams i dels germans Zucker va ser contractar al genial Leslie Nielsen pel paper protagonista de la sèrie. De fet Nielsen no era un desconegut per als directors, ja que l’havien incorporat al repartiment de Aterriza como puedas (en el paper del Doctor Rumack) malgrat que fins aleshores sempre havia fet papers dramàtics. L’actor canadenc-americà és un geni de l’anomenat “humor sec”, on l’actor està seriós en tot moment, amb una cara bastant inexpressiva i sense utilitzar el llenguatge corporal, parlant amb una veu solemne i monòtona, i ignorant les situacions que l’envolten (sovint absurdes, ridícules o humorístiques). Aquestes característiques el fan ideal pel paper del despistat sergent Frank Drebin, que sovint soluciona els casos gairebé sense voler.


Malgrat les bones crítiques, la cadena ABC va decidir no renovar la sèrie perquè, segons ells, els espectadors havien de parar massa atenció per captar el seu peculiar sentit de l’humor i entendre els continus jocs de paraules. Personalment em sembla una solemne ximpleria, però el cert és que la seva cancel·lació va fer que es quedés com una peça de culte. Això sí, com a mínim els seus sis episodis van ser la base del que posteriorment seria l’exitosa trilogia Agárralo como puedas, que va reciclar alguns dels gags de la sèrie i on Leslie Nielsen va repetir el paper protagonista. En definitiva, una petita joia pels aficionats a aquest tipus de comèdia.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada