dissabte, 23 de gener del 2010

No us fiqueu amb en Vic Mackey!

La primera vegada que recordo haver sentit el nom de Vic Mackey va ser perquè a TV3 feien (o millor dit, encara fan) una sèrie amb aquest nom. La veritat és que mai li vaig parar massa atenció, perquè per les poques imatges que n’havia vist (fent zàping) m’havia semblat una sèrie policíaca més, com tantes d’altres. Però al cap d’un temps vaig començar a sentir a parlar d’una sèrie anomenada The Shield; tothom la deixava pels núvols i la considerava una de les millors de la història. Quina no seria la meva sorpresa quan vaig veure el nom del personatge protagonista: Vic Mackey. Tot plegat m’ha portat a veure la primera temporada, i la veritat és que les sensacions no poden ser més bones.

En Vic encapçala una unitat especial de la policia de Los Angeles (l’Equip d’Assalt) que té la finalitat de lluitar contra les nombroses bandes que habiten al districte (fictici) de Farmington, una zona multiracial amb una elevadíssima taxa de delinqüència. L’Equip fa servir mètodes molt efectius per dur a terme la seva tasca als carrers, tot i que no sempre són legals: violència, extorsions, tortures i fins i tot assassinats formen part de la seva rutina habitual.


També podem veure el dia a dia dels altres membres de la comissaria, ja sigui el capità David Aceveda (molt preocupat per la seva carrera política), o els detectius encarregats de resoldre casos complexos, o els uniformats que patrullen els carrers. Tot plegat ens ajuda a fer-nos una idea de com és la vida dels representants de la llei en la seva lluita diària contra el crim, el tràfic de drogues, els problemes racials, etcètera. La sèrie traspua realisme pels quatre costats, i no sembla exagerat pensar que la vida en els districtes més conflictius de les grans ciutats no deu ser massa diferent que la que ens mostra la petita pantalla. En aquest sentit, els productors no s’estan de res a l’hora de mostrar-nos la violència (sovint extrema) que impera als carrers, i que fan que més d’una escena no sigui apta per a estómacs sensibles.

Esperaré a parlar de la sèrie amb més profunditat quan n’hagi vist més episodis, o potser quan l’hagi vista tota. De moment torno al començament per parlar de l’estrella indiscutible de la funció, en Vic Mackey. És un personatge carismàtic com pocs, i l’experiència de molts anys ha fet que estigui totalment convençut que la llei del carrer sempre s’acaba imposant a l’escrita. És la màxima expressió de la dita “la fi justifica els mitjans”, ja que si creu que ha de fer alguna cosa que el beneficiarà a ell o als seus, ho fa. La seva ambigüitat moral no deixa indiferent a ningú: és violent, corrupte, mata, tortura, roba, es queda amb part de les drogues que recupera i mil coses més, però també és absolutament fidel amb els seus companys i exerceix de protector de tothom a qui considera innocent o víctima de les circumstàncies. A més, sempre que la feina li permet (no massa sovint) li agrada gaudir de la seva família i és un pare molt preocupat pels seus tres fills, especialment pel petit, que és autista. Podem simpatitzar amb un personatge així? Jo, de moment, sí. I a més, segur que no convé caure-li malament...

6 comentaris:

  1. decididament, on hi hagi en Jack Bauer ... que es tregui la resta

    ResponElimina
  2. Són bastant comparables, però sincerament no sé pas amb qui em quedaria. La corrupció d'en Mackey té un no sé què d'atractiu, en Bauer és massa bo. Mira't uns quants episodis d'aquesta i ja em diràs.

    ResponElimina
  3. I love Vic Mackey! No entenc perquè a TV3 han canviat el titol de la sèrie d'una manera tan descarada però The Shield es genial. Juntament amb "The Wire". :)

    ResponElimina
  4. Marina, "The Wire" és una de les moltes sèries que tinc pendents de veure, espero no tardar massa a fer-ho. N'he sentit a dir meravelles, i que segurament és la sèrie policíaca més real que s'ha fet mai. I jo em pregunto: més que "The Shield"? Doncs com deu ser!

    ResponElimina
  5. Iván J. Rodríguez2/12/11 17:30

    Preguntar quí vols més a Vic Mackey o Jack Bauer, es el mateix que preguntar si testimes més al teu pare o mare!!! Son dos personatges imprescindibles, amb molta força i molt caràcter. Dos idols!!

    ResponElimina
  6. Totalment d'acord, Ivan! En Vic potser és més malparit que en Jack, però en qualsevol cas és un personatge impressionant.

    ResponElimina