dissabte, 5 de desembre del 2009

Les 10 millors sèries de la dècada (o no)

Els humans tenim l’estrany costum de buscar sempre “el millor”; sembla que tinguem la necessitat constant de saber quina és la millor pel·lícula, el millor llibre o el millor disc de l’any, de la dècada, del segle o de la història. A mi les llistes d'aquest tipus em semblen una sobirana tonteria perquè no deixa de ser l’opinió d’una persona (que a més potser l’endemà mateix triaria diferent), perquè ja m’explicareu quin és el criteri per decidir quin va en una posició o altra de la llista, perquè les diferències entre els candidats fan que sigui molt difícil comparar amb justícia, etc.

En qualsevol cas, les sèries no podien ser menys i ara que arriba el final de la primera dècada del segle XXI (o seria l’any que ve?), la publicació americana The Hollywood Reporter s’ha pronunciat sobre les que, en la seva opinió, són les 10 millors sèries d’aquest període basant-se en “el seu mèrit artístic i la seva contribució al mitjà”, i amb la condició (lògica) que s’hagin estrenat el 1999 o més tard. Les elegides no deixen de ser sorprenents:

10. Modern Family: amb un format semidocumental que a vegades recorda a The Office, aquesta sèrie és divertida i entranyable però en la meva opinió té poc recorregut (9 capítols) com per poder ser inclosa en una llista que pretén repassar el millor dels últims 10 anys.

9. Lost: en aquest cas no sorprèn la seva presència, sinó la baixa posició que ocupa. Les aventures dels supervivents del vol Oceanic 815 han enganxat a milions d’espectadors de tot el planeta, i sens dubte estem parlant d’un dels fenòmens televisius (i també internàutics) més grans de la història. Caldrà veure si els guionistes podran tancar les moltes portes que han anat obrint.

8. 24: les aventures de Jack Bauer ens tenen enganxats al sofà fins que s’acaba cadascun dels seus intensos dies. Pel seu original plantejament amb l’acció en temps real, pel carisma del seu protagonista i per tots els motius dels quals ja hem parlat, em sembla bastant just que aparegui a la llista.

7. 30 Rock: aquesta comèdia s’ha endut bona part dels Emmys de la seva categoria aquests últims anys. Una producció ben pensada i escrita, que ens explica amb un humor molt particular què es cou al darrera de la realització d’un programa de televisió. Divertida i intel·ligent, però no sé per què em sembla que no acaba de connectar amb tothom.

6. Mad Men: tan premiada com l’anterior, però en la categoria de drama. Segurament és la sèrie més cinematogràfica que recordo, amb una ambientació espectacular que ens transporta als anys 60 per oferir-nos una magnífica visió de la societat de l’època a través de les vivències dels treballadors d’una agència de publicitat. Tot i que de moment només he vist l'episodi pilot, em sembla que ja puc avançar que és una d’aquelles sèries que s’han de veure amb paciència i que es couen a foc lent, però que segur que acaben recompensant els seus fidels.

5. Damages: les lluites de la despietada advocada Patty Hewes també fan acte de presència en aquesta llista. Sense desmerèixer en absolut la qualitat de la sèrie i el seu original plantejament a base de flashbacks i flashforwards, tampoc sembla que tingui prou història al darrera com per justificar la seva inclusió.

4. The Shield: més conegut pels espectadors catalans com a Vic Mackey (el nom del seu protagonista, carismàtic com n'hi ha pocs), aquest drama policial ens mostra amb una gran dosi de realisme les peripècies d’un grup especial (i molt expeditiu) de la policia de Los Angeles i la seva lluita contra tota mena de delinqüents, sense oblidar-se de les vides privades dels protagonistes. Potser en un lloc massa elevat, però sens dubte es mereix estar a la llista.

3. Curb Your Enthusiasm: el particular univers de Larry David probablement no aconseguirà arribar a tots els públics, però quan ho fa els seus seguidors són incondicionals. Personalment, aquest home em sembla un dels més grans genis actuals de l’humor.

2. The West Wing: les interioritats de la Casa Blanca destapades gràcies a una de les sèries més premiades i elogiades de la història. No puc opinar amb coneixement de causa (és una de les moltes assignatures pendents que tinc), però pel que he pogut sentir i llegir no sembla que ocupi una posició injusta.

1. The Sopranos: què en puc dir que no hagi dit ja? Les aventures i desventures de Tony Soprano i companyia ocupen el graó més alt del podi, i no seré jo qui digui el contrari. Obra mestra absoluta, obligatòria i necessària.

Un cop analitzada la llista, es fa francament difícil entendre com és que n’han quedat fora produccions com ara Dexter, Deadwood, Six Feet Under o The Wire, per exemple, i en canvi sí que hi han entrat obres de les quals amb prou feines s'han emès una o dues temporades, o fins i tot només uns quants capítols, quan precisament un dels criteris de la classificació era “la seva contribució al mitjà”. Si a tot això hi sumem la total absència de sèries britàniques, la conclusió no pot ser una altra que aquesta classificació de les millors sèries de la dècada em sembla molt i molt discutible, per no dir totalment errònia.


1 comentari:

  1. discrepo amb la número 1,8 i 9, i en trobo a faltar alguna.

    ResponElimina